Strona główna   |   
szkolenia kosmetycznegabinet podologicznywizazstylizacja paznokciganinet kosmetyczny
MENU

Kwas laktobionow

Laser diodowy
Laser Quadrostar+
Kwasy medyczne
Twarz
Makijaż
Ciało
Masaże
Stylizacja paznokci

Kwas laktobionowy - LACTO

Kwas laktobionowy to nowa generacja kwasów! W odróżnieniu od alfa i beta hydroksykwasów jest polihydroksykwasem. Jest nowej generacji kwasem otrzymywanym z naturalnie występującej laktozy. Kwas laktobionowy posiada wszystkie cechy i właściwości charakterystyczne dla kwasów AHA, a dodatkowo wykazuje łagodniejsze działanie, nie powodując efektów ubocznych w postaci intensywnego łuszczenia, pieczenia, szczypania lub zaczerwienienia skóry, co jest wynikiem budowy alfa i beta hydroksykwasów.

Cechą odróżniającą go od tradycyjnych kwasów jest działanie łagodzące i przeciwzapalne. Podczas aplikacji peelingów LACTO PEEL nie występują typowe dla innych hydroksykwasów objawy takie jak świąd, pieczenie i zaczerwienienie. Dodatkowym atutem są silne właściwości regenerujące, łagodzące podrażnienia, zaczerwienienia, stany zapalne, a także wzmacniające barierę skóry.

Dzięki tym właściwościom znajduje on zastosowanie w pielęgnacji następujących rodzajów skór:

  • ze stanami zapalnymi,
  • w AZS,
  • wyprysku kontaktowym,
  • trądziku różowatym,
  • trądziku zwykłym,
  • łojotokowym zapaleniu skóry,
  • skóra z teleangiektazjami,
  • skóra z rumieniem,
  • skóra wrażliwa


Olbrzymią zaletą tych preparatów jest możliwość ich stosowania podczas i po leczeniu retinoidami i sterydami, dzięki czemu zmniejszone zostaną skutki uboczne działania leków. Kwas laktobionowy dzięki swojej budowie nie wykazuje działania fototoksycznego, może być więc stosowany przez cały rok. Ze względu na swoje właściwości pełni ważną rolę w pielęgnacji skóry zniszczonej słońcem i w zapobieganiu starzenia się skóry.